Laboratoriumdiagnostiek van de bloedstolling
Datum: 13 maart 2025
Plaats: Golden Tulip Zoetermeer
Met deze cursus krijgt een analist meer inzicht in de fysiologie van de bloedstolling, de basale laboratorium diagnostiek, de betekenis van een resultaat en de invloed van de pre-analytische handelingen op het resultaat. Aan de hand van casuïstiek wordt de behandelde theorie toegepast.
Kwaliteitsborging in het laboratorium (praktische toepassing van vereisten ISO15189)
Datum: 12 juni 2025
Plaats: The Green Arnhem
In het kader van de ISO15189 accreditatie dienen laboratoria te beschikken over een beschrijving hoe de kwaliteitsborging binnen het laboratorium is geregeld (QC plan). Dit betreft zowel interne- als externe kwaliteitscontrole. In deze cursus komen de elementen die voor een dergelijk QC plan van belang zijn aan de orde. Aan de hand van praktische voorbeelden wordt het opstellen van en het werken met een QC plan uitgewerkt.
Laboratoriumdiagnostiek van het antifosfolipidensyndroom, TTP en HIT
Datum: 2 oktober 2025
Plaats: BCN Zwolle
De laboratoriumdiagnostiek van het antifosfolipidesyndroom wordt vaak als lastig ervaren. Met deze cursus krijgt een analist inzicht hoe de diagnostiek van het antifosfolipidensyndroom plaats vindt en hoe resultaten dienen te worden geïnterpreteerd. Aan de hand van casuïstiek wordt de behandelde theorie toegepast.
De laboratoriumdiagnose van een verlengde APTT en/of PT
Datum: 6 november 2025
Plaats: Golden Tulip Zoetermeer
De oorzaak van een verlengde APTT en/of PT kan heel divers zijn. Zo kan dit bijv. worden veroorzaakt door een verlaagd gehalte van een stollingsfactor, de aanwezigheid van een al dan niet specifieke remmer of de behandeling van de patiënt met heparine. Met deze cursus krijgt een analist aan de hand van een algoritme meer inzicht om de juiste laboratoriumdiagnose van een monster met een verlengde APTT en/of PT vast te stellen. Aan de hand van casuïstiek wordt de behandelde theorie toegepast.